"תפקיד האפוטרופוס הוא לדאוג לאדם שאינו מסוגל לדאוג ולנהל את צרכיו בעצמו"
הורים, לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, מהווים באופן טבעי את האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם עד גיל 18.
עם זאת, ישנם מקרים בהם צריך למנות אפוטרופוס לאדם, שבעקבות מגבלות מסוימות כגון בעיות פיזיות, שכליות או נפשיות - אינו מסוגל לדאוג לעצמו ולנהל את ענייניו באופן עצמאי. אדם כזה מכונה "חסוי", ובשל מצבו, יש צורך למנות אפוטרופוס שידאג לו.
במקרה של מינוי אפוטרופוס לחסוי – ניתן להגיש בקשה לבית המשפט, וזה ממנה את האפוטרופוס לחסוי ומעניק לו את סמכויותיו.
אפוטרופוס לא חייב להיות בן אדם בלבד. גם ישויות משפטית, לצורך העניין, יכולה להוות אפוטרופוס.
ישויות משפטית כגון: מוסד לחסויים, או עמותות. גם האפוטרופוס הכללי, שהוא בעל תפקיד במשרד המשפטים, יכול לשמש כאפוטרופוס לחסוי. כמו כן, קיימת ועדה מיוחדת לענייני אפוטרופסות לנפגעי השואה, המטפלת בעניינם של חסויים ניצולי שואה.
הורה, קרוב משפחה או בן זוג של אדם אשר אינו יכול לנהל את ענייניו, יכולים להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס עבורו. במקרים מסוימים, יכולים גם היועץ המשפטי לממשלה או נציג מטעמו , להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס.
למי ממונה אפוטרופוס?
המונח המשפטי עבור אנשים אלו נקרא- חסוי.
איך להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס ?
את הבקשה למינוי אפוטרופוס יש להגיש לבית המשפט לענייני משפחה שבתחום סמכותו נמצא מקום מגוריו של החסוי.
הבקשה צריכה לכלול:
1. טופס בקשה למינוי אפוטרופוס – יש לציין בטופס את פרטי המבקשים להתמנות כאפוטרופוס, מיהו החסוי, ומהן הסיבות המצריכות מינוי אפוטרופוס לאדם זה. ניתן לבקש להתמנות לאפוטרופוס לגוף בלבד, לאפוטרופוס לרכוש בלבד, או אפוטרופוס כללי לשניהם.
2. תצהיר - יש לצרף תצהיר לאימות העובדות הכלולות בבקשה למינוי. את התצהיר יש לאמת מול עורך דין או מול מזכירות בית המשפט.
3. חוות דעת פסיכיאטרית או של רופא משפחה במקרה של חסוי בוגר (מעל גיל 18) - יש לצרף חוות דעת פסיכיאטרית או חוות דעת של רופא המשפחה. חוות הדעת צריכה לפרט את מצב החסוי ולכלול את ההתייחסות באשר לרמת מסוגלותו של האדם לדאוג לצרכיו וענייניו ואת היכולת להבין את עצם מינוי אפוטרופוס עבורו. ניתן לצרף חוות דעת נוספת של עובדת סוציאלית.
4. כתב הסכמה - במידה והמבקשים להתמנות לאפוטרופוס אינם הוריו של החסוי, אחיו, ילדיו או בן זוגו של החסוי, יש צורך כי אלו יחתמו לפני עורך דין, עובד סוציאלי או מזכירות בית המשפט על כתב הסכמה למינוי המבקש להתמנות.
צו ירושה דיני ירושה צו קיום צוואה עריכת צוואה הסתלקות מירושה פסילת
צוואה התנגדות לצו קיום צוואה התנגדות לצוואה מנהל עיזבון הסתלקות מעיזבון מינוי אפוטרופוס מנהל עיזבון זמני התנגדות לצו ירושה
צוואה הדדית, ביטול צו ירושה אפוטרופוס לגוף צוואות הדדיות גישור כתיבת צוואה,עורך דין לענייני ירושה בקשה לצו ירושה
רשם הירושות בקשה לצו קיום צוואה
הרשם לענייני ירושה, צו ירושה הוצאת צו ירושה הוצאת צו קיום צוואה, עורך דין ירושה, עורך דין ירושות
המידע באתר "צו ירושה" הוא מידע כללי ואינו מידע מחייב. הזכויות המחייבות נקבעות על-פי חוק, תקנות ופסיקות בתי המשפט. השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ או טיפול משפטי, מקצועי או אחר והסתמכות על האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד